VÄLJ DITT DRIVHUS

Gå till Drivhuset Norden
VÄRMLAND
SV

Han har hela paketet

Vi har fått chansen att prata med Johan Johansson som håller på att starta sitt företag ”Webdesigncoder”. Johan läser just nu tredje året på Webbutvecklings-programmet på Karlstad universitet. Här berättar han om hur företagsidén kom fram, hur han ser på entreprenörskap och om hans planer för framtiden.

Berätta om din företagsidé!
– Jag är intresserad av att starta upp något för att hjälpa folk att skapa webbsidor , jag gör både design och utveckling av webbsidor, och varumärkesdesign. Med varumärkesdesign menar jag alltså varumärkesbyggande grafisk design, allt från loggor, typsnitt och färger som ger företag en identitet som folk kan känna igen. Jag har mest fokus på hemsidor just nu men tycker att det här med varumärkesdesign är väldigt kul!

Hur kom du på idén?
– Innan min utbildning hade jag väl inte direkt några tankar på detta men jag kan inte säga att idén kom från utbildningen heller. Jag blev väldigt intresserad av både programmering och design under tiden nu som jag har studerat. Jag startade upp en Instagram för programmering och design för ungefär 6 månader sedan nu och där fick jag väldigt mycket information från andra som lägger ut saker och så har jag lärt mig mycket om webbsidor och design själv på fritiden.

– Vi har inte lärt oss så mycket om design på min utbildning utan den biten har jag lärt mig mest själv. Man kan nog ändå säga att intresset började när jag började plugga men sedan har det växt när jag har jobbat med det själv. 

Hur kom det sig att du ville starta eget?
– Det var nog friheten som lockade med eget företag. Jag tänker att nog vill ha ett ”vanligt” jobb ett tag men att kunna ha den där friheten att bestämma över sin egen tid och vara sin egen chef det tycker jag låter väldigt kul. Jag har inte jättebra koll på ifall det är vanligt att webbutvecklare startar eget, jag tror att det är vanligt att gå till ett företag. 

– Jag tror också att det inte är så vanligt att man som jag gör både designen och programmeringen. Det kan göra det svårt att starta eget för att man om man ska skapa en snygg hemsida först måste ha en snygg design och sedan måste man även ha kunskapen att kunna utveckla och förverkliga den. Jag tror inte att majoriteten av de som jobbar med webbutveckling sitter och lär sig design själva utan de går kanske oftast till ett annat företag för den biten.

– Innan jag började läsa till Webbutvecklare så läste jag en linje som hette musikproduktion, låtskrivare och entreprenör. Det var väl där jag började få lite entreprenörstankar, det var 5 år sedan nu. Då var det mer att jag gjorde egen musik och släppte och sysslade med entreprenörskap på det sättet men inte på så sätt att jag startade företag. Sedan släppte jag entreprenörstankarna lite och tänkte att efter jag läst färdigt till webbutvecklare så tar jag en anställning på något företag, men tankarna började komma tillbaka nu de senaste månaderna. Jag började känna att det kanske var möjligt ändå.

Hur kom det sig att du valde att starta medan du studerar?
– Det kom från läget det senaste året när vi har gått på distans och jag har haft väldigt mycket fritid. Vi har ju bara haft onlineföreläsningar och då har man gjort dagens uppgifter på en timme och sedan har jag haft mycket tid till det här. Jag har alltid tyckt att sådant här är kul och jag gillar att lära mig nya saker. Det blev att jag var tvungen att göra något med den extra tid jag fick och kände att ska det fortsätta såhär i ett år till så är det bra timing att starta eget.

Vad är nästa steg för dig och ditt företag?
 – Nästa steg är att få mina första uppdrag. Jag kan tänka mig att ta dem från andra små företag som startar upp. Det skulle vara roligt att jobba med någon som, precis som jag, håller på och starta upp och kanske inte har en så stor budget. På så sätt kan jag bygga upp lite självförtroende genom att få klart ett projekt och göra projekt i olika stilar. Jag har gjort lite projekt åt någon kompis och åt företag där jag känner folk vilket har gått bra men det känns inte som samma sak som en riktig kund.

– Målet är att kunna göra det här på heltid, att kunna få kunder regelbundet och börja göra större projekt. Kanske till och med att jag kan anställa någon lite längre fram, säkert inte inom fem år men ännu längre fram. Ett annat mål är att kunna expandera till lite mer avancerade projekt, appar och liknande.

Kolla gärna in Johans hemsida: webdesigncoder.com
Följ Johan på sociala medier: @webdesigncoder

Text: Matilda Greén

Relaterade historier

Se alla historier

En hälsocoach som vill göra avtryck

Youhealthy startades i somras av drivna Nellie Malm Frelin. Idrott och hälsa...

Läs mer

En idéspruta som vill skapa värde

Simon Byström är en riktig idéspruta som alltid velat starta företag, just...

Läs mer

Drivhuset Karlstads senaste tillskott

Idag den 1 september får vi en ny kollega. Josefin Danielsson börjar...

Läs mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!